piątek, 24 stycznia 2014

Wołowina z warzywami z woka

Wołowina, warzywa, makaron ryżowy, czyli obiad w kilka minut. Danie przygotowuję w woku lub na patelni, ostatnio na specjalnym oleju do woka, który lepiej „znosi” wysoką temperaturę.


wołowina z warzywami z woka


wołowina z warzywami z woka

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 400 g chudego mięsa wołowego,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g białej kapusty,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała lub ½ większej cukinii,
  • olej do smażenia (nie koniecznie „specjalny” do woka),
  • przyprawy do smaku: chili, imbir w proszku, cukier,
  • kilka łyżek sosu sojowego ciemnego (ilość wg upodobań),
  • 100 g makaronu ryżowego.


Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na cienkie kawałki / paski. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w paseczki. Kapustę kroimy w drobne paseczki. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę lub w paski. Wszystkie warzywa smażymy na oleju na pół twardo (chyba, że ktoś lubi bardzo miękkie). Mięso wołowe smażymy krótko również na oleju. Należy uważać, żeby nie „przesmażyć” mięsa wołowego – albo smaży się je krótko, albo dusi długo do miękkości. Mieszamy mięso z warzywami. Dodajemy przyprawy i sos sojowy. Nie dodaję już soli, ponieważ sos sojowy jest dla mnie wystarczająco słony. Jak ktoś chce, to można jeszcze posolić. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – czasem należy gotować go kilka minut, a czasem wystarczy tylko zalać wrzątkiem. Odcedzamy makaron i dodajemy go do woka. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy mięso wołowe nie jest twarde po krótkim smażeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso wołowe pokrojone cienko i krótko smażone w wysokiej temperaturze będzie dobre. Tak jak pisałam albo smażymy krótko, albo dusimy dość długo, a czasem baaardzo długo do miękkości.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)