czwartek, 23 stycznia 2014

Rozgrzewający napój imbirowy ze słodkim zielem azteckim

O zaletach imbiru nikogo nie trzeba już chyba przekonywać. Imbir działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, ułatwia trawienie. Na mroźne, zimne dni jest doskonały. Rozgrzewający napój można oczywiście zrobić ze świeżego korzenia imbiru, ale ja ostatnio ułatwiam sobie sprawę i wykorzystuję imbir kandyzowany. Może mniej zdrowo, ale za to bardziej słodko J


napój imbirowy ze słodkim zielem

napój imbirowy ze słodkim zielem

Składniki:

  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • kilka plasterków świeżego lub kandyzowanego imbiru,
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • 1 szklanka wody,
  • kilka listków słodkiego ziela lub mięty,
  • ewentualnie cukier lub miód do smaku.


Przygotowanie:


Imbir zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. Dodajemy sok pomarańczowy, listki słodkiego ziela lub mięty oraz sok z cytryny. Podgrzewamy przez ok. 5 minut (nie zagotowujemy). Ewentualnie dosładzamy. Jeśli miodem, to dopiero, gdy napój przestygnie, gdyż wysoka temperatura niszczy dobroczynne właściwości miodu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)