Kolejny
napój dla gości – pyszny i orzeźwiający – granita z bezglutenową kawą Inka.
Doskonała na cieplejsze dni, ale i teraz to ciekawa alternatywa dla kawy
na zimno.
Składniki
(na 2
porcje):
- 4 czubate kawy Inka bezglutenowej,
- 400 ml gorącej (nie wrzącej) wody,
- 2 łyżeczki syropu klonowego (lub do smaku),
- bita śmietana (ilość wedle upodobań),
- odrobina kawy Inka, cynamonu lub kakao do posypania.
Przygotowanie:
Kawę zalewamy gorącą wodą.
Dodajemy syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przelewamy do płaskiego naczynia i umieszczamy w zamrażalniku. I od tego
momentu są dwie opcje przygotowania. Albo zostawiamy kawę do całkowitego zamrożenia,
a następnie kruszymy w blenderze. Albo trzymamy w lodówce ok. 1-2 godz.
(zależnie od wysokości naczynia), a następnie co ok. pół godziny „drapiemy”
widelcem, żeby powstał kawowy szron. Obie wersje są dobre. Powstałą granitę
przekładamy do dwóch szklanek. Dekorujemy bitą śmietaną oraz posypujemy.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)