Mal...inka to koktajl
kawowy ze zdrowymi nasionkami chia, do tego konfitura malinowa – piękne
połączenie. Bezkofeinowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Takie napoje podaję
moim gościom lub domownikom – sama przyglądam się i obserwuję ich zadowolenie. J
Składniki
(na 1
porcję):
- 2 czubate łyżeczki kawy Inka bezglutenowej,
- 2 łyżeczki brązowego cukru (lub do smaku),
- 100 ml gorącej wody (nie wrzącej),
- 100 ml mleka (u mnie bez laktozy),
- 2 łyżki nasion chia,
- 3 łyżki konfitury malinowej,
- 2-3 łyżki bitej śmietany,
- ew. zielony listek do dekoracji (np. mięty).
Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i
dokładnie mieszamy. Kawę zalewamy wodą, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z mlekiem i chia. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
(lub dłużej) do napęcznienia. Przekładamy warstwę bitej śmietany oraz konfiturę
malinową. Na samej górze można zrobić dekorację przy użyciu niewielkiej ilości bitej śmietany i zielonego listka. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)