środa, 9 listopada 2016

Rolada z indyka z pesto i warzywami + prosty ryż kokosowy

       Mięso jem obecnie bardzo, bardzo rzadko. Przy nietolerancji histaminy mięso powinno być jak najbardziej świeże, krótko przechowywane. Z tym zawsze jest kłopot i nigdy właściwie nie ma pewności, czy w mięsie nie zdążyła wytworzyć się histamina. Dlatego mięso na moim stole to obecnie wyjątek. Dzisiaj jednak jest. Roladki z indyka z pesto z pietruszki i z farszem warzywnym, który sprawia, że mięso nie jest suche. Do tego ryż z kurkumą o lekko kokosowym smaku – banalny, ale pyszny.

rolada z indyka z warzywami i kokosowym ryżem

rolada z indyka z warzywami i kokosowym ryżem

Składniki (na 2-3 porcje):
mięso:
  •       400 g polędwiczek z piersi indyka (u mnie 5 sztuk),
  •        1 marchewka,
  •        ½ cukinii,
  •        sól,
  •        olej rzepakowy do naczynia,

pesto z pietruszki:
  •        1 garść natki pietruszki,
  •        2 łyżki oliwy z oliwek,
  •        2 łyżeczki siemienia lnianego w ziarenkach,
  •        szczypta soli,

ryż:
  •        10 łyżek ryżu,
  •        woda (ilość poniżej),
  •        1 łyżeczka soli,
  •        1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  •        2 łyżki oleju kokosowego,
  •        szczypta kurkumy.
Przygotowanie:

Natkę na pesto rozdrabniamy w malakserze lub drobniutko siekamy. Dodajemy siemię, oliwę i solimy do smaku. Odstawiamy. Obraną marchewkę oraz cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Delikatnie solimy. Kawałki mięsa leciutko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy niewielką ilością soli z obu stron. Rozkładamy na desce blisko siebie lub minimalne zakładając jeden na drugi tak, żeby utworzyły mniej więcej prostokąt lub kwadrat. Całość smarujemy pesto z pietruszki. Po środku na całej długości układamy starte warzywa. Zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczkami. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Przekładamy mięso. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię. Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie kroimy na plasterki. W czasie pieczenia się mięsa przygotowujemy ryż. Ryż wsypujemy do garnka i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie dolewamy nowej wody tak, żeby było jej dwa razy więcej niż ryżu. Solimy. Gotujemy na małym ogniu na półmiękko, co jakiś czas mieszając, do wchłonięcia prawie całej wody. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę, olej oraz natkę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Kawałki mięsa podajemy na ryżu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)