Dzisiaj obiad „raz na zielono”, czyli
ryż z nutką kokosu oraz duszone, zielone warzywa – papryka, brokuły i cukinia. Do
tego natka pietruszki i pestki dyni. Bardzo smaczne połączenie. Doskonałe w
diecie antyhistaminowej.
Składniki
(na
2-3 porcje):
- 1 cukinia,
- 1 zielona papryka,
- 1 mały brokuł lub ½ większego,
- garść posiekanej natki pietruszki + ew. do posypania,
- pestki dyni do posypania,
- 10-12 łyżek ryżu,
- woda,
- sól,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta kurkumy.
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w
plasterki i na cztery, brokuły na drobne różyczki. Paprykę pozbawiamy nasion i
kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy niewielką ilością wody i oprószamy
solą. Gotujemy do miękkości. Ryż wsypujemy do garnka i płuczemy w
ziemnej wodzie. Następnie dolewamy nowej wody tak, żeby było jej dwa razy
więcej niż ryżu. Solimy ok. 1 łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu na półmiękko i
aż ryż wchłonie prawie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania
dodajemy kurkumę, olej oraz natkę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy
na 8-10 minut. Uduszone warzywa podajemy na ryżu. Całość można jeszcze dosolić
do smaku. Posypujemy pestkami dyni i ewentualnie natką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)