sobota, 12 listopada 2016

Wegetariańska lasagne z dynią

     Moja wegetariańska lasagne to prosta i smaczna, daleka krewna popularnego włoskiego dania. Z dodatkami, które są dobre przy nietolerancji histaminy – żadnych pomidorów, nabiału czy szpinaku. Wybrałam lasagne orkiszową ze względu na moją dietę, ale z powodzeniem może być ze zwykłej mąki. Jeśli danie ma być wegańskie, to należy kupić makaron bez jajek.

wegetariańska lasagne z dynią, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

wegetariańska lasagne z dynią, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

wegetariańska lasagne z dynią, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

Składniki (na naczynie 24x12 cm):

  •         ok. 6-8  prostokątnych płatów lasagne z orkiszu,
  •         1 cukinia,
  •         2 duże marchewki,
  •         1 szkl. wody,
  •         ok. 300-350 g dyni hokkaido,
  •         sól,
  •         szczypta kurkumy,
  •         1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry,
  •         garść posiekanej natki pietruszki,
  •         ew. woda do makaronu (szczegóły poniżej),
sos „beszamelowy”:

  •         1 ½ szkl. wody,
  •         3 łyżki mąki kukurydzianej,
  •         ½ łyżeczki oregano,
  •         ½ łyżeczki soli,
  •         2 łyżki oleju rzepakowego,
  •         1 łyżka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

Cukinię i obraną marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. Oprószamy solą, dolewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu. Dynię kroimy w niewielka kostkę. Dodajemy do gotujących się warzyw. Dosypujemy natkę, kolendrę i kurkumę. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut lub do momentu aż dynia będzie półmiękka (nie może się rozgotować). W tym czasie powinno wytworzyć się też sporo sosu z warzyw. Przygotowujemy beszamel. Wodę solimy i zagotowujemy. Dodajemy oleje. Powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Gotujemy chwilę (jak budyń). Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy 3 łyżki beszamelu. Układamy płaty lasagne. U mnie z warzyw wytworzyło się dużo sosu, więc swobodnie można użyć surowych płatów ciasta. W innym przypadku można zagotować wodę, a płaty ciasta włożyć do niej partiami na 3-4 minuty. Na lasagne wykładamy warstwę warzyw, następnie znowu płaty ciasta oraz cienką warstwę sosu beszamelowego (ok. 2 łyżki) i tak do skończenia się warzyw. Ostatnia warstwa to ciasto, a na wierzch reszta sosu beszamelowego. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez ok. 30 minut. Wyjmujemy, a przed podaniem i pokrojeniem pozwalamy, żeby danie odpoczęło 5 minut. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)