Mięso
jem obecnie bardzo, bardzo rzadko. Przy nietolerancji histaminy mięso
powinno być jak najbardziej świeże, krótko przechowywane. Z tym zawsze jest
kłopot i nigdy właściwie nie ma pewności, czy w mięsie nie zdążyła wytworzyć
się histamina. Dlatego mięso na moim stole to obecnie wyjątek. Dzisiaj jednak
jest. Roladki z indyka z pesto z pietruszki i z farszem warzywnym, który
sprawia, że mięso nie jest suche. Do tego ryż z kurkumą o lekko kokosowym smaku
– banalny, ale pyszny.
Składniki
(na 2-3
porcje):
mięso:
- 400 g polędwiczek z piersi indyka (u mnie 5 sztuk),
- 1 marchewka,
- ½ cukinii,
- sól,
- olej rzepakowy do naczynia,
pesto z pietruszki:
- 1 garść natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki siemienia lnianego w ziarenkach,
- szczypta soli,
ryż:
- 10 łyżek ryżu,
- woda (ilość poniżej),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta kurkumy.
Natkę na pesto rozdrabniamy w
malakserze lub drobniutko siekamy. Dodajemy siemię, oliwę i solimy do smaku.
Odstawiamy. Obraną marchewkę oraz cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki.
Delikatnie solimy. Kawałki mięsa leciutko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy
niewielką ilością soli z obu stron. Rozkładamy na desce blisko siebie lub
minimalne zakładając jeden na drugi tak, żeby utworzyły mniej więcej prostokąt
lub kwadrat. Całość smarujemy pesto z pietruszki. Po środku na całej długości
układamy starte warzywa. Zwijamy w roladę. Spinamy wykałaczkami. Na dno
żaroodpornego naczynia wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Przekładamy
mięso. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 °
C przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię. Wyjmujemy i odstawiamy
na ok. 5 minut. Po tym czasie kroimy na plasterki. W czasie pieczenia się mięsa
przygotowujemy ryż. Ryż wsypujemy do garnka i płuczemy w zimnej wodzie.
Następnie dolewamy nowej wody tak, żeby było jej dwa razy więcej niż ryżu.
Solimy. Gotujemy na małym ogniu na półmiękko, co jakiś czas mieszając, do wchłonięcia prawie całej wody. Pod
koniec gotowania dodajemy kurkumę, olej oraz natkę. Dokładnie mieszamy.
Przykrywamy i odstawiamy na 8-10 minut. Kawałki mięsa podajemy na ryżu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)