Strony

sobota, 15 października 2016

Zupa z pieczonej dyni z kluskami ziemniaczanymi, wege, bg

     Komu tej jesieni jeszcze nie znudziła się dynia proponuję zupę z pieczonej dyni z kluskami z tartych ziemniaków. Imbir, kurkuma, kolendra i pieczony czosnek sprawiają, że zupa jest bardzo aromatyczna. Inspiracją dla klusek były tradycyjne przecieraki, ale wersja z mąką ziemniaczaną ma konsystencję bardziej jak kluski śląskie. Nie bójmy się tego powiedzieć bardziej gumową, ale mi takie kluski też odpowiadają.

zupa z pieczonej dyni z kluskami ziemniaczanymi wege, bez glutenu

zupa z pieczonej dyni z kluskami ziemniaczanymi wege, bez glutenu

Składniki:
  •         500 g dyni hokkaido,
  •         2 marchewki,
  •         2 pietruszki,
  •         2 łyżki suszonych listków kolendry,
  •         2 ząbki czosnku,
  •         ½ łyżeczki startego na tarce korzenia kurkumy (lub mielona kurkuma),
  •         pieprz ziołowy i sól do smaku,
  •         2 l wody,
  •         natka pietruszki do posypania.

-na kluski:
  •        ½ kg obranych ziemniaków,
  •         ½ - ¾ szkl. mąki ziemniaczanej,
  •         1 płaska łyżeczka soli,
  •         osolona woda do ugotowania.

Przygotowanie:

Dynię pozbawiamy nasion, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z nieobranymi ząbkami czosnku pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do miękkości. Czosnek obieramy z łupinek. Do 2 l wody wkładamy obrane i pokrojone na plasterki marchewkę oraz pietruszkę i kolendrę. Zagotowujemy. Dodajemy kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości. Upieczoną dynię, czosnek oraz ugotowane warzywa z zupy blendujemy na gładko dodając część wywaru. Następnie mieszamy z pozostałym płynem. Obrane ziemniaki ścieramy na średnich oczkach tarki. Ja zrobiłam to w malakserze i ziemniaki prawie w ogóle nie puściły soku. W innym przypadku część soku trzeba odlać. Dodajemy sól i mąkę. Wyrabiamy na w miarę jednolite ciasto. Moje ciasto było na tyle gęste, że kluski formowałam ręką (nieduże, podłużne kluseczki). Gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia przez ok. 10 minut. Zupę podajemy z kluskami i posypaną natką pietruszki. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)