środa, 26 października 2016

Risotto z puree z dyni i cukinią

       Ostatnio mogę jeść wyłącznie potrawy bardzo niskohistaminowe. Jesień nasiliła objawy mojej nietolerancji histaminy i bardzo skrupulatnie muszę przestrzegać diety. Dlatego dzisiaj na obiad risotto z puree z dyni i z cukinią. Do tego niewielka ilość przepraw oraz natka pietruszki.

risotto z puree z dyni i cukinią -dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

risotto z puree z dyni i cukinią -dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

Składniki:
  •        1 kg dyni hokkaido + woda do ugotowania,
  •        1 cukinia,
  •        1 szkl. ryżu (najlepiej do risotto),
  •        3 szkl. wody,
  •        sól,
  •        szczypta kurkumy,
  •        2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy wodą mniej więcej do połowy. Solimy ok. 1 łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie ryż płuczemy pod wodą. Dolewamy 3 szklanki wody. Dodajemy ok. łyżeczkę soli, dosypujemy kurkumę i posiekaną natkę. Gotujemy na pół miękko i do momentu aż ryż wchłonie prawie całą wodę i stanie się kleisty. Ugotowaną dynię miksujemy na gładko. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy na małym ogniu, mieszając, do miękkości cukinii. U mnie cukinia była półtwarda, bo taką lubię. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)