Ostatnio
mogę jeść wyłącznie potrawy bardzo niskohistaminowe. Jesień nasiliła objawy mojej
nietolerancji histaminy i bardzo skrupulatnie muszę przestrzegać diety. Dlatego dzisiaj na obiad risotto z puree z dyni i z cukinią. Do tego niewielka
ilość przepraw oraz natka pietruszki.
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido + woda do ugotowania,
- 1 cukinia,
- 1 szkl. ryżu (najlepiej do risotto),
- 3 szkl. wody,
- sól,
- szczypta kurkumy,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Dynię pozbawiamy pestek i
kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w niedużym garnku i zalewamy wodą mniej
więcej do połowy. Solimy ok. 1 łyżeczkę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
W międzyczasie ryż płuczemy pod wodą. Dolewamy 3 szklanki wody. Dodajemy ok.
łyżeczkę soli, dosypujemy kurkumę i posiekaną natkę. Gotujemy na pół miękko i
do momentu aż ryż wchłonie prawie całą wodę i stanie się kleisty. Ugotowaną
dynię miksujemy na gładko. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy. Dodajemy
pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy na małym ogniu, mieszając, do
miękkości cukinii. U mnie cukinia była półtwarda, bo taką lubię. Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń