Szarlotka z janginizowanymi jabłkami, dlatego całkowicie bez cukru. Dodatek małej ilości soli do owoców sprawia, że po uduszeniu stają się bardzo słodkie. Według mnie cukier nie jest już potrzebny. Jako spód upiekłam kaszę jaglaną z dodatkami. W ramach eksperymentu do kruszonki dodałam pistacje i orzechy macadamia. To jedyne orzechy dozwolone przy nietolerancji histaminy (należy oczywiście sprawdzić indywidualną tolerancję). Ciasto, które można jeść bezkarnie.
- na spód i kruszonkę:
- 1 ½ szkl. kaszy jaglanej,
- 3 szkl. wody do kaszy,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowego,
- ½ szkl. zmielonego na mąkę amarantusa,
- po garści pistacji i macadamia,
- 1 kg słodkich jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu),
- 2-3 łyżki wody,
- szczypta cynamonu*,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kilkukrotnie przepłukujemy zimną wodą. Dolewamy 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości i wchłonięcia wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Letnia kaszę wyrabiamy rękami lekko rozcierając ziarenka. Dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, wiórki, amarantus i dokładnie wyrabiamy. Odkładamy ok. 1 szkl. kaszy. Pozostałą część przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy spód formy. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 20 minut. Do odłożonej wcześniej kaszy dodajemy kolejną łyżkę oleju oraz posiekane orzechy. Wyrabiamy. Wkładamy do zamrażalnika na czas podpiekania spodu (20 minut). W międzyczasie jabłka obieramy i pozbawiamy nasion. Kroimy w niedużą kostkę. Minimalnie solimy, mieszamy i dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości i momentu, aż jabłka zrobią się bardziej słodkie. Na podpieczony spód przekładamy jabłka. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i rozkruszamy na wierzchu. Pieczemy w piekarniku nadal w 180 ° C przez 25 minut. Wyjmujemy do wystudzenia, chociaż można też spróbować na ciepło. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
#Ambition
Dla moich czytelników zniżka 10 % na produkty Ambition
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Witam
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić mąkę z amarantusa bo tej akurat nie mam ! :/
Myślę, że dowolną inną mąką - bezglutenową (np.kukurydzianą, ryżową, orzechową) lub zwykłą pszenną.
Usuń