Niedawno przygotowywałam gofry ziemniaczane, które były baaardzo smaczne. Na tyle spodobały się domownikom, że dzisiaj postanowiłam je nieco wzbogacić. Do ziemniaków dodałam marchewkę, cukinię i przyprawy, a także przygotowałam prosty sos. Gofry wyszły pyszne.
Składniki (na 5 szt. "okrągłych"):
- 800 g obranych ziemniaków,
- 2 obrane marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 3 łyżki oleju,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta soli,
- szczypta otartego kłącza kurkumy (lub kurkuma mielona).
Przygotowanie:
Ziemniaki i cukinię ścieramy na drobnych / średnich oczkach tarki. Pozostawiamy na chwilę na sitku, a następnie dokładnie odciskamy z soku. Marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy do cukinii i ziemniaków. Dosypujemy mąkę, przyprawy oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można ręką. Na mocno rozgrzaną gofrownicę przekładamy nie bardzo grubą warstwę warzyw. Pieczemy do przyrumienienia. Dip przygotowujemy poprzez zmieszanie tahini, oliwy, octu, natki, soli i kurkumy. Na koniec dodajemy wodę cały czas mieszając. Gofry podajemy na ciepło z dipem. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
Przepis bierze udział w konkursie:
Dla moich czytelników zniżka 10 % na produkty Ambition
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)