niedziela, 23 października 2016

Pasta z czerwonej soczewicy do chleba, wege

        Dzisiaj pasta z czerwonej soczewicy, wegańska, idealna do chleba. Idealna dla prawie wszystkich, tylko nie dla mnie. To znaczy pasta jest pyszna – tak mówią wszyscy, którzy ją jedli. W diecie antyhistaminowej niestety jednak nie będzie dobra, natomiast innym polecam.

pasta z soczewicy do chleba, wege

pasta z soczewicy do chleba, wege

Składniki:
  •        1 szkl. czerwonej soczewicy + woda do ugotowania,
  •        1 cebula,
  •        2 ząbki czosnku,
  •        1 duża pieczarka,
  •        garść posiekanej natki pietruszki,
  •        2 łyżki oliwy z oliwek,
  •        olej do smażenia,
  •        1 łyżeczka soli do gotowania soczewicy,
  •        po szczypcie pieprzu ziołowego, wędzonej papryki i ew. soli do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę i nieobrany czosnek gotujemy w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedzamy, a czosnek obieramy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie soczewicę i czosnek blendujemy na gładko. Pieczarkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia. Przekładamy do soczewicy. Dodajemy oliwę, pietruszkę i doprawiamy do smaku pieprzem, papryką wędzoną i ewentualnie solą. Mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia, chociaż na ciepło pasta też jest dobra. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)