Dzisiaj pasta z
czerwonej soczewicy, wegańska, idealna do chleba. Idealna dla prawie
wszystkich, tylko nie dla mnie. To znaczy pasta jest pyszna – tak mówią
wszyscy, którzy ją jedli. W diecie antyhistaminowej niestety jednak nie
będzie dobra, natomiast innym polecam.
- 1 szkl. czerwonej soczewicy + woda do ugotowania,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża pieczarka,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka soli do gotowania soczewicy,
- po szczypcie pieprzu ziołowego, wędzonej papryki i ew. soli do smaku.
Przygotowanie:
Soczewicę i nieobrany czosnek gotujemy
w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedzamy, a czosnek obieramy.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie soczewicę i czosnek blendujemy na
gładko. Pieczarkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej
ilości oleju do zeszklenia. Przekładamy do soczewicy. Dodajemy oliwę,
pietruszkę i doprawiamy do smaku pieprzem, papryką wędzoną i ewentualnie solą. Mieszamy.
Pozostawiamy do wystygnięcia, chociaż na ciepło pasta też jest dobra.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)