sobota, 22 października 2016

Wytrawny keks z warzywami, bez jajek, wege

      Keks z warzywami może być samodzielnym daniem na śniadanie, obiad lub kolację, bądź dodatkiem do obiadu. U mnie powstał jako „danie z braku” …z braku pomysłu na obiad. I jak to często zdarza się z daniami przygotowanymi trochę przypadkowo, miło mnie zaskoczył. Jest pełen warzyw, łatwy w przygotowaniu, a najważniejsze baaardzo smaczny. 

wytrawny keks z warzywami, bez jajek, wege

wytrawny keks z warzywami, bez jajek, wege

Składniki (na foremkę 20 cm):
  •       2 szkl. jasnej mąki orkiszowej,
  •        2 łyżeczki złotego, mielonego lnu + ½ szkl. zimnej wody,
  •        ½ szkl. wody,
  •        ½ żółtej papryki,
  •        ¾ szkl. różyczek brokułu,
  •        1 obrana marchewka,
  •        garść posiekanej natki pietruszki,
  •        szczypta oregano,
  •        szczypta kurkumy,
  •        ½ łyżeczki rozgniecionych ziarenek kolendry,
  •        2 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Len mieszamy z wodą i odstawiamy. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Różyczki brokułu rozdzielamy na małe części. Do warzyw dodajemy natkę, przyprawy, mąkę i wodę. Mieszamy. Dolewamy wodę z lnem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki – u mnie silikonowej, więc bez smarowania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 40-45 minut i/lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do przestygnięcia na 10 minut. Możemy podawać jeszcze ciepły lub zostawić do wystygnięcia. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie: 

Ambition z dbałością


#Ambition

Dla moich czytelników zniżka 10 % na produkty Ambition 
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)