Keks z warzywami może być samodzielnym daniem na śniadanie, obiad lub kolację, bądź dodatkiem do obiadu. U mnie powstał jako „danie z braku” …z braku pomysłu na obiad. I jak to często zdarza się z daniami przygotowanymi trochę przypadkowo, miło mnie zaskoczył. Jest pełen warzyw, łatwy w przygotowaniu, a najważniejsze baaardzo smaczny.
Składniki (na foremkę 20 cm):
- 2 szkl. jasnej mąki orkiszowej,
- 2 łyżeczki złotego, mielonego lnu + ½ szkl. zimnej wody,
- ½ szkl. wody,
- ½ żółtej papryki,
- ¾ szkl. różyczek brokułu,
- 1 obrana marchewka,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- szczypta oregano,
- szczypta kurkumy,
- ½ łyżeczki rozgniecionych ziarenek kolendry,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Len mieszamy z wodą i odstawiamy. Marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Różyczki brokułu rozdzielamy na małe części. Do warzyw dodajemy natkę, przyprawy, mąkę i wodę. Mieszamy. Dolewamy wodę z lnem. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki – u mnie silikonowej, więc bez smarowania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 40-45 minut i/lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do przestygnięcia na 10 minut. Możemy podawać jeszcze ciepły lub zostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
#Ambition
Przepis bierze udział w konkursie:
#Ambition
Dla moich czytelników zniżka 10 % na produkty Ambition
na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)