Kto jeszcze nie próbował
pieczonych warzyw, musi koniecznie to nadrobić. Warzywa takie jak marchewka,
papryka, czosnek czy buraki są w wersji pieczonej o niebo lepsze niż gotowane.
Dzisiaj z nimi pyszna sałatka, którą można podawać na ciepło lub na zimno.
Habermus to ześrutowany orkisz. Zamiast niego można użyć dowolnej drobnej
kaszy.
Składniki:
- 5 łyżek habermusu + ok. 350 ml osolonej wody,
- 1 papryka,
- 2 marchewki,
- 1 burak,
- odrobina oliwy lub oleju do pieczenia warzyw,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- sól, mielony imbir i pieprz ziołowy do smaku.
Na dressing: 2 ząbki czosnku, 3 łyżki
oliwy lub oleju, 1 łyżka przegotowanej wody, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z
cytryny lub octu, opcjonalnie odrobina ksylitolu (lub cukru).
Przygotowanie:
Orkisz
zalewamy osoloną wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze tylko kilka
minut. Habermus szybko robi się miękki. Nie można dopuścić, żeby woda się
wygotowała. Wylewamy na sitko i przelewamy zimną wodą, żeby orkisz się nie
skleił. Marchewkę i buraka obieramy. Buraka kroimy w niewielką kostkę.
Marchewki na pół lub na trzy kawałki i wzdłuż na cztery. Paprykę pozbawiamy
nasion i kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Paprykę do góry skórką. Ząbki czosnku dodajemy bez obierania.
Marchewkę i buraka delikatnie spryskujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 ° C do momentu aż na papryce pojawią się pęcherzyki i/lub
ciemne miejsca, u mnie było to ok. 30 minut. W tym czasie marchewka powinna być
prawie miękka, buraki półmiękkie, a czosnek mięciutki. Wyjmujemy. Marchewkę
kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Orkisz mieszamy z
pieczonymi warzywami (bez czosnku) i posiekaną natką. Przygotowujemy dressing.
Czosnek wyciskamy do filiżanki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
mieszamy rozcierając czosnek. Przelewamy do sałatki. Doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)