Wreszcie
pojawiły się prawdziwe śliwki węgierki – moim zdaniem najlepsze ze śliwek. Doskonałe
do przygotowania prostego i szybkiego ciasta ze śliwkami, niskosłodzonego
ksylitolem. Używam obecnie wyłącznie mąki orkiszowej. Orkisz zawiera gluten
lepiej przyswajalny niż ze zwykłej pszenicy. Ma ponadto więcej białka, selenu,
miedzi, cynku oraz witaminy A, E i kwas linolenowy. Korzystnie wpływa na układ
pokarmowy, układ krążenia, może wspomagać leczenie cukrzycy i obniżać poziom
cholesterolu. U mnie sprawdza się bardzo dobrze w diecie niskohistaminowej.
Składniki (na foremkę 18x30 cm):
- 2 szkl. mąki orkiszowej,
- 3 jajka,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 3 łyżki oleju,
- 6 łyżek wody,
- 3 łyżki soku jabłkowego (niedosładzanego),
- szczypta soli,
- odrobina aromatu waniliowego (naturalnego),
- śliwki węgierki (tyle, żeby wystarczyło do ułożenia na całym cieście).
Przygotowanie:
Żółtka
oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z ksylitolem i aromatem do białości.
Dodajemy olej, wodę i sok. Mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę z sodą i
miksujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umieszczamy w foremce wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 175° C przez ok. 30 minut i/lub do suchego patyczka. Wyjmujemy do
wystudzenia. Smacznego!
Uwielbiam ciacha ze śliwkami - pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam śliwki i bardzo lubię, jak w cieście nadają takiej fajnej wilgoci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń