Strony

poniedziałek, 12 września 2016

Sałatka z pieczonymi warzywami i habermusem

Kto jeszcze nie próbował pieczonych warzyw, musi koniecznie to nadrobić. Warzywa takie jak marchewka, papryka, czosnek czy buraki są w wersji pieczonej o niebo lepsze niż gotowane. Dzisiaj z nimi pyszna sałatka, którą można podawać na ciepło lub na zimno. Habermus to ześrutowany orkisz. Zamiast niego można użyć dowolnej drobnej kaszy.

sałatka z pieczonymi warzywami

sałatka z pieczonymi warzywami

sałatka z pieczonymi warzywami

Składniki:
  • 5 łyżek habermusu + ok. 350 ml osolonej wody,
  • 1 papryka,
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • odrobina oliwy lub oleju do pieczenia warzyw,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • sól, mielony imbir i pieprz ziołowy do smaku.

Na dressing: 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy lub oleju, 1 łyżka przegotowanej wody, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu, opcjonalnie odrobina ksylitolu (lub cukru).

Przygotowanie:

Orkisz zalewamy osoloną wodą. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze tylko kilka minut. Habermus szybko robi się miękki. Nie można dopuścić, żeby woda się wygotowała. Wylewamy na sitko i przelewamy zimną wodą, żeby orkisz się nie skleił. Marchewkę i buraka obieramy. Buraka kroimy w niewielką kostkę. Marchewki na pół lub na trzy kawałki i wzdłuż na cztery. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę do góry skórką. Ząbki czosnku dodajemy bez obierania. Marchewkę i buraka delikatnie spryskujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C do momentu aż na papryce pojawią się pęcherzyki i/lub ciemne miejsca, u mnie było to ok. 30 minut. W tym czasie marchewka powinna być prawie miękka, buraki półmiękkie, a czosnek mięciutki. Wyjmujemy. Marchewkę kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Orkisz mieszamy z pieczonymi warzywami (bez czosnku) i posiekaną natką. Przygotowujemy dressing. Czosnek wyciskamy do filiżanki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy rozcierając czosnek. Przelewamy do sałatki. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)