środa, 21 września 2016

Ciasto biszkoptowe gotowane na parze

      Zauroczona bułeczkami gotowanymi na parze postanowiłam przygotować tą metodą ciasto biszkoptowe z borówkami. Później dowiedziałam się, że tego typu ciasta są dość popularne w Azji, ale nie szukałam oryginalnego przepisu. Ciasto wyszło delikatne i mięciutkie, według mnie lepsze niż biszkopt pieczony. Wygląd nie powala, ale ciasto fajne, warte wypróbowania.

ciasto gotowane na parze

ciasto gotowane na parze

Składniki (na naczynie z parowaru dług. 27 cm):
  • 2 szkl. mąki orkiszowej,
  • 4 jajka,
  •  1 płaska łyżeczka sody,
  •  4 łyżki ksylitolu*,
  • 1 szkl. borówek,
  • ½ szkl. mleka orkiszowego,
  •  2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • odrobina naturalnego aromatu waniliowego.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy aromat, olej i mleko. Miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą. Całość miksujemy. Dodajemy borówki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Przekładamy do masy i delikatnie mieszamy. Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Gotujemy na parze pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i parujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy z naczynia, odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia. Pozostawiamy do wystygnięcia na kratce. Smacznego!

*ciasto jak zwykle u mnie nie jest zbyt słodkie; jeśli ktoś chce, można posłodzić więcej.

2 komentarze:

  1. mam mąkę orkiszową w szufladzie, zastanawiam się tylko czy ciasto wyszło miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięciutkie, ale nie jakieś gumowate czy mokre - po prostu fajnie miękkie.

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)