Przygotowywałam już kiedyś
krakersy z ciecierzycy i były bardzo dobre. Tym razem domowe krakersy w wersji bardziej klasycznej,
czyli z mąki orkiszowej i kukurydzianej. Można dodać dowolne ulubione zioła.
Fajna przekąska. Krakersy wyszły kruche i pyszne.
Składniki:
- 1 szkl. mąki orkiszowej białej,
- ¾ szkl. mąki kukurydzianej,
- 1 żółtko,
- ½ łyżeczki sody,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 5-6 łyżek wody,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (suszonych).
Przygotowanie:
Obie mąki
mieszamy z solą i sodą. Dodajemy żółtko. Dodajemy również olej i wodę (ciut
mniej lub więcej tak, żeby powstało elastyczne, zwarte ciasto). Wyrabiamy, pod
koniec dodając zioła. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienką
ok. 2-3 mmm warstwę. Robimy dziurki widelcem w wielu miejscach. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 190-200 ° C przez ok. 10 minut i/lub do lekkiego
przyrumienienia się. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto kroimy w
kwadraciki lub romby, bądź łamiemy na kawałki. Ja swój placek pokroiłam dość od niechcenia (można ładniej :). Zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Wyglądają na cudownie chrupiące, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie były :)
Usuń