czwartek, 7 kwietnia 2016

Domowe krakersy orkiszowe

Przygotowywałam już kiedyś krakersy z ciecierzycy i były bardzo dobre. Tym razem domowe krakersy w wersji bardziej klasycznej, czyli z mąki orkiszowej i kukurydzianej. Można dodać dowolne ulubione zioła. Fajna przekąska. Krakersy wyszły kruche i pyszne. 

krakersy orkiszowe

krakersy orkiszowe

krakersy orkiszowe

Składniki:
  • 1 szkl. mąki orkiszowej białej,
  • ¾ szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 5-6 łyżek wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (suszonych).

Przygotowanie:


Obie mąki mieszamy z solą i sodą. Dodajemy żółtko. Dodajemy również olej i wodę (ciut mniej lub więcej tak, żeby powstało elastyczne, zwarte ciasto). Wyrabiamy, pod koniec dodając zioła. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienką ok. 2-3 mmm warstwę. Robimy dziurki widelcem w wielu miejscach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190-200 ° C przez ok. 10 minut i/lub do lekkiego przyrumienienia się. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto kroimy w kwadraciki lub romby, bądź łamiemy na kawałki. Ja swój placek pokroiłam dość od niechcenia (można ładniej :). Zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)