Majonez z kaszy jaglanej według
mnie do złudzenia przypomina w smaku tradycyjny. Dla tych, którzy tak jak
obecnie ja, nie mogą jeść surowych jajek, może być doskonałą alternatywą. U mnie
na zdjęciu już jako składnik sałatki jarzynowej. Pycha!
Składniki:
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka octu (ja mogę tylko spirytusowy),
- 1 płaska łyżeczka musztardy (u mnie domowej),
- letnia woda (tyle, ile potrzeba do uzyskania preferowanej gęstości),
- sól, pieprz (u mnie ziołowy) do smaku.
Przygotowanie:
Przepis bierze udział w akcji:
Witam a jakaś alternatywa dla oleju rzepakowego? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKażdy olej bez charakterystycznego smaku/zapachu powinien być dobry, a jeśli komuś charakterystyczny aromat nie przeszkadza to w ogóle każdy.
Usuń