wtorek, 21 kwietnia 2015

Kukurydziane bułeczki drożdżowe z jabłkiem

    Miały być racuszki, ale nie na proszku, tylko na drożdżach. Nie usmażone, tylko upieczone. Nie same, tylko z jabłkami. Z tego wszystkiego wyszły bułeczki drożdżowe z jabłkami. Idealne na śniadanie lub jako deser. Bezglutenowe.

bułeczki kukurydziane

bułeczki kukurydziane

Składniki (na ok. 15 szt.):
  • ½ szkl. mąki ryżowej,
  • 1 ½ szkl. mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 1 jabłko,
  • ¾ szkl. ciepłego mleka (u mnie sojowego),
  • 7 g drożdży instant,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • odrobina aromatu waniliowego.

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy wszystkie składniki oprócz jajka i jabłka. Wyrabiamy mikserem na jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy jajko i wyrabiamy jeszcze chwilę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.  U mnie ciasto rosło tym razem wyjątkowo krótko, mniej niż pół godziny. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Mieszamy. Nabieramy czubatą łyżkę ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę. Rękę można zwilżyć wodą. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce – bułeczki mają jeszcze lekko urosnąć. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 20-25 minut lub do lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy do wystudzenia na kratce. Przed podaniem można posypać dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)