sobota, 7 lutego 2015

Pączki hiszpańskie pieczone - light (bg)

      Postanowiłam odchudzić pączki hiszpańskie. Pozbawiłam je masła, oleju do smażenia i lukru oraz dodatkowo mąki pszennej. Czy nadal pozostały pączkami? Oceńcie sami. Według mnie to na pewno warte wypróbowania, delikatne, miękkie i lekkie ciastka.

pączki hiszpańskie mini

pączki hiszpańskie mini

pączki hiszpańskie mini

Składniki (na 20 szt.):
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej,
  • ½ szkl. mielonych orzechów (włoskich lub ziemnych),
  • 1 jajko,
  • 1 szkl. wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy. Dodajemy olej i sól oraz aromat. Wsypujemy mąkę i mielone orzechy. Miksujemy mikserem. Odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Dodajemy jajko, cały czas miksując. Ciasto umieszczamy w woreczku cukierniczym z tylką gwiazdką (dość dużą). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe „oponki”. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 20 minut. Wyjmujemy do wystudzenia na kratce. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Można też zrobić lukier, można podać z płynną czekoladą lub dżemem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wody w przepisie jest zdecydowanie za malo, poza tym paczki piekly sie 35 min, a nie 20.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagi, mimo że anonimowe. Zapewniam, że przy 20 małych pączkach pieczenie ok. 20 minut zupełnie wystarczy, nie ma sensu "przepiekać" ich aż 35 minut, gdyż będą za suche (a "pszenicznego koloru przypieczenia" i tak się nie uzyska). Podobnie z wodą - ciasto ma być gęste, plastyczne, a nie lejące się. Nie mam powodu, żeby podawać złe ilości, żeby komuś nie wyszło :) Podaję zawsze dokładnie takie ilości, jakich używam. Co nie zmienia faktu, że każdy może dokonywać swoich modyfikacji, ja natomiast nie gwarantuję wtedy, że wyjdzie to samo, co u mnie. :)

      Usuń
  2. Witam czym zastąpić orzechy. U nas alergia dość silna jest również na orzechy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre będą też migdały, a jeśli nie, to inna mąka np. ryżowa. Powinno wyjść dobrze.

      Usuń
  3. witam :) a czy probowalas na innej mące? bo za kukurydziana nie przepadam :) myslisz ze z gryczanej albo jaglanej wyjdą? muszę zrobić dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Myślę, że można spróbować z gryczaną lub jaglaną - powinny się udać. Dla mnie gryczana i jaglana są zbyt "charakterystyczne" w smaku. :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)