poniedziałek, 26 stycznia 2015

Placki ziemniaczane z cukinią + sos z harissą

     Placki powstały w ramach akcji „coś z niczego, nie chce mi się iść do sklepu po zakupy”. Pod ręką były akurat ziemniaki i cukinia. Wystarczyło. J Placki smakowałyby dobrze z kwaśną śmietaną lub jogurtem. Ale to nie dla mnie. Przygotowałam więc lekko pikantny sos z harissą.

placki z ziemniaków i cukinii

placki z ziemniaków i cukinii

placki z ziemniaków i cukinii

placki z ziemniaków i cukinii

Składniki:
  • 700 g obranych ziemniaków,
  • 300 g cukinii,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo na sos:
  • ½ puszki pomidorów (ok. 200 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka harissy (w paście),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ziemniaki i cukinię ścieramy na średnich oczkach tarki. Odstawimy na 10 minut, a po tym czasie dokładnie odciskamy z soku. Dodajemy mąkę, jajko, natkę i przyprawy. Dobrze mieszamy. Na rozgrzanym oleju formujemy łyżką płaskie placuszki. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz harissę. Krótko przesmażamy. Dodajemy pomidory, natkę i dusimy mieszając kilka minut, do lekkiego zredukowania płynu. Gorące / ciepłe placki podajemy z sosem. Może być on ciepły lub przestudzony. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)