Pomysł z książki „Jerozolima” z moimi
kombinacjami. Danie pochodzi z Tunezji, ale jest też popularne w Jerozolimie.
Dodatki warzywne można właściwie dowolnie dobierać. Ziemniaki, cukinia czy
bakłażan będą na pewno bardzo pasowały. Białko powinno być ścięte, a żółtko
płynne. Ale ponieważ całkiem płynne nie przechodzi mi przez gardło, popełniłam
jednak jego ścięcie. J Potrawa
proponowana na śniadanie lub obiad. U nas w domu hit!
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 duży ziemniak,
- 1 łyżka harissy (pasty),
- 2 ząbki czosnku,
- ½ puszki pomidorów (ok. 200 g lub 2 duże pomidory),
- 4 jajka,
- szczypta mielonego kuminu,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
do posypania.
Przygotowanie:
Paprykę i obranego
ziemniaka kroimy w kostkę. Jeśli używamy całych pomidorów, to również kroimy je
w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni. Dodajemy
harissę, paprykę, ziemniaka, czosnek, kumin i sól. Smażymy mieszając kilka
minut, aż papryka lekko zmięknie. Dodajemy pomidory i dusimy aż powstanie gęsty
sos, a ziemniaki będą miękkie. Można jeszcze dosolić do smaku. W sosie robimy 4
dołki. Do każdego wbijamy po jednym jajku. Na małym ogniu trzymamy jeszcze do
momentu ścięcia się białka i półpłynnego żółtka. Można przykryć pokrywką.
Posypujemy pieprzem. Można posypać posiekaną natką
pietruszki. Można podać z jogurtem. Smacznego!
Bardzo ciekawa propozycja, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę fajnie smakuje :)
UsuńWygląda wybornie! To zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń