Ciasto
cytrynowe, "prawie biszkoptowe" i delikatne. Tego typu ciasta bez mąki
pszennej wychodzą chyba najlepiej. Orzechy, migdały, do tego sok i skórka z
cytryny – proste, łatwe i smaczne. U mnie słodzone ksylitolem i stewią. Jeśli
ktoś chce, może posłodzić cukrem.
Składniki (na keksówkę 20 cm):
- 1 ¾ szkl. mielonych orzechów (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe),
- 2 duże jajka,
- skórka otarta z 1 niewielkiej cytryny (wyszorowanej, sparzonej, najlepiej eko),
- sok z ½ cytryny (j.w.),
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowego),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 1 łyżka ksylitolu + 1 łyżka stewii w płynie lub ok. ½ szkl. cukru,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Białka
oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem i stewią (lub cukrem).
Dodajemy mielone orzechy wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy
olej, wodę, mąkę kukurydzianą oraz skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką,
dość gęstą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywno. Przekładamy do
masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki (u mnie silikonowej, więc
bez smarowania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30
minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach jeszcze
na 10 minut. Wyjmujemy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie letnie można wyjąć z
foremki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce. Można zrobić lukier
lub posypać pudrem. Smacznego!
świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie próbowałam ;) Koniecznie muszę spróbować ! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam. Słodzone cukrem byłoby chyba jeszcze lepsze... :)
UsuńCiasto pięknie wygląda, nigdy nie powiedziałbym, że nie ma w nim mąki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
ciasto wszłoby pyszne gdyby nie cukier, kurcze u mnie to był sam cukier a dałam pół szklanki, czy następnym razem mogę nie dodawać cukru? a np. odrobinkę miodu? albo bez stewii tylko ksylitolu łyżkę?
OdpowiedzUsuńTo znaczy ciasto ma być wytrawne? Jeśli nie, to jakieś "słodzidło" trzeba dodać. W przepisie mamy: 1 łyżka ksylitolu + 1 łyżka stewii w płynie LUB ok. ½ szkl. cukru. To LUB to. Nie wszystko razem. :)
Usuńdalam tylko pół szklanki cukru a ciasto juz było zbyt słodkie, nastepnym razem spróbuje bez, metoda prób i bledów, bardzo fajny blog
UsuńAha już rozumiem.... Trzeba w takim razie spróbować dać mniej cukru. Każdy ma trochę inne odczucie smaku. Ja obecnie w ogóle nie słodzę, więc teraz ciasto pewnie też byłoby dla mnie za słodkie. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto w smaku jest fenomenalne !
OdpowiedzUsuńAle wyszedł mi tylko 2 centymerowy placuszek :(
Co zrobiłam zle ?
Najważniejsze, że smakuje. Może foremka była za duża? Albo za "mocno" wymieszana piana z ciastem. Mi orzechy mielone sprawdzały się idealnie do ciasta i wszystko rosło doskonale.
Usuń