sobota, 13 grudnia 2014

Bezglutenowa tarta z kaszą gryczaną i grzybami

      Kasza gryczana jako nadzienie do tarty? Tak. Chociaż początkowo połączenie to wydawało mi się nieco dziwne. Smaku dodają grzyby, zebrane przeze mnie jesienią i zamrożone. 

tarta z kaszą

tarta z kaszą

tarta z kaszą

Składniki (na naczynie Ø 24 cm) :
- na ciasto:
  • ¾ szkl. mąki gryczanej,
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej,
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki wody,
  • olej rzepakowy do formy.

- na farsz:
  • 300 g grzybów (u mnie mrożonych podgrzybków, waga po rozmrożeniu),
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • osolona woda do ugotowania kaszy.

Opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Mąki przesiewamy. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Kaszę gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy na sitku. Grzyby odmrażamy, odsączamy na sicie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i lekko przyrumieniamy na oleju. Dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 10 minut mieszając. Dodajemy kaszę, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyjmujemy z zamrażalki. Kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Naczynie żaroodporne cienko smarujemy olejem. Plasterki ciasta układamy na dnie i po bokach naczynia, ugniatamy. Robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia. Wyjmujemy. Do wcześniej przygotowanego farszu z grzybów i kaszy dodajemy 2 jajka. Mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. Wyjmujemy. Można posypać ulubionymi, posiekanymi ziołami np. pietruszką lub kolendrą. Podajemy na ciepło. Tarta może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Smacznego!

4 komentarze:

  1. jaka smakowita tarta i przy tym zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Początkowo ciasto + kasza wydało mi się dziwnym połączeniem, ale smakowało pysznie. :)

      Usuń
  2. Uwielbiam zarówno kaszę gryczaną, jak i grzyby, więc to idealna dla mnie propozycja. Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)