niedziela, 26 października 2014

Pasta z soczewicy garam masala

   Chrupkie pieczywo, które przygotowałam ostatnio wymagało dobrego towarzystwa. Zjedzenie go z wędliną wydawało mi się zbyt banalne. J Natomiast pasta z soczewicy z przyprawami typu garam masala będzie jak najbardziej na miejscu.

pasta z soczewicy

pasta z soczewicy

pasta z soczewicy

Składniki:
  • 1 szkl. soczewicy (u mnie brązowej),
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • po dużej szczypcie: mielonej kolendry, cynamonu, pieprzu cayenne, mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron (lub ulubionego),
  • 4 łyżki wody (może być z gotowania soczewicy),
  • osolona woda do ugotowania soczewicy.

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyprawy (bez soli). Smażymy jeszcze chwilę. Przestudzoną soczewicę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy cebulkę z przyprawami oraz olej i wodę. Solimy do smaku i mieszamy. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce. Można dodatkowo polać olejem lub oliwą. Pastę podajemy z pieczywem. Smacznego!

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)