poniedziałek, 13 października 2014

Makaroniki daktylowe bez cukru (bez glutenu)

     Nie wiem jak powinnam nazwać te ciasteczka… Trochę w nich z bezy, trochę z makaroników, trochę z ciastek daktylowych. Ale nazwa nie jest przecież najważniejsza. Nie są też może najpiękniejsze. Ale ważne, że są bez białego cukru, bez mąki, za to słodkie, mięciutkie i pyszne. Polecam!

makaroniki daktylowe

makaroniki daktylowe

makaroniki daktylowe

makaroniki daktylowe

Składniki (na ok. 20 szt.):
  • 4 białka,
  • 120 g daktyli bez pestek,
  • ½ szkl. wrzątku,
  • 100 g mielonych migdałów (bez skórek),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie miksujemy na gładką pastę i pozostawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy pastę daktylową cały czas miksując. Podobnie postępujemy z mielonymi migdałami. Miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto wykładamy łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe ciasteczka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 ° C przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do  wystygnięcia. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie migdałowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Mam w domu zapas daktyli to z chęcią takie wypróbuję :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają! To jedne z tych po których... sięga się po kolejne i po chwili ma się pusty talerz.

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)