sobota, 20 września 2014

Puszysty omlet na słodko

       Mam w domu wielkiego fana omletów na słodko. W sobotni poranek nie sposób odmówić mu przygotowania takiego śniadania. Omlet jest delikatny, puszysty, a z ulubionymi dodatkami smakuje pysznie. J

omlet na słodko

omlet na słodko

omlet na słodko

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 płaskie łyżki wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

Wybrane ulubione dodatki: konfitura, owoce, bakalie, orzechy, jogurt, bita śmietana, cukier puder.

Przygotowanie:


Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy/ucieramy z cukrem do „białości”. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy. Smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Omlet podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie tym razem oprószony cukrem pudrem, z konfiturą borówkową i małymi, ogrodowymi brzoskwinkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)