Mam w domu wielkiego fana omletów na słodko. W
sobotni poranek nie sposób odmówić mu przygotowania takiego śniadania. Omlet
jest delikatny, puszysty, a z ulubionymi dodatkami smakuje pysznie. J
Składniki:
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 2 płaskie łyżki wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
Wybrane ulubione
dodatki: konfitura, owoce, bakalie, orzechy, jogurt, bita śmietana, cukier
puder.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy
od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy/ucieramy
z cukrem do „białości”. Dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia i miksujemy
na gładką, dość gęstą masę. Przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Omlet podajemy
na ciepło z ulubionymi dodatkami – u mnie tym razem oprószony cukrem pudrem, z
konfiturą borówkową i małymi, ogrodowymi brzoskwinkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)