poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami – bezglutenowe, bez cukru, bez laktozy

      Ciasto ze śliwkami w wersji bez glutenu – dobre, warte wypróbowania. Mleko krowie zastąpiłam sojowym, a cukier pastą daktylową. Polecałabym tylko użyć mniejszej foremki np. Ø 20 cm, jeśli chcemy żeby ciasto było wyższe.

ciasto drożdżowe bezglutenowe

ciasto drożdżowe bezglutenowe


Składniki (na formę okrągłą Ø 23 cm):
  • 240 g mąki bezglutenowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 5 łyżek pasty daktylowej (przepis),
  • 2 jajka,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • 100 ml mleka sojowego,
  • 60 g roztopionego masła roślinnego lub bez laktozy.

Przygotowanie:


Drożdże rozrabiany w ciepłym mleku i pozostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę mieszamy z jajkami, masłem, pastą z daktyli i aromatem. Dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy parę minut mikserem, aż masa będzie gładka. Przekładamy do foremki (u mnie silikonowej, więc bez smarowania). Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na pół. Układamy na cieście. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość (nie podaję czasu, bo różnie bywa z drożdżami). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez ok. 30 minut. Wyjmujemy do ostudzenia. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie.... a u Ciebie nie tylko kolorowo, ale i zdrowo! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam drożdże suche da się je jakoś zamienić?, dodatkowo zalezy mi na zmianie masła na olej kokosowy, proszę o pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość źródeł podaje, że 7 g drożdży instant to 25 g świeżych, więc tutaj dałabym 6-7 g. Z olejem kokosowym nie próbowałam - myślę, że efekt nie będzie taki sam.

      Usuń
  3. Mam pytanie czy można by było zastąpić mleko sojowe zwykłym?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)