Pierwszy raz zrobiłam placki z jabłkami bez
mąki pszennej. Wyszły bardzo dobre, nie gorsze, a może i lepsze. Polecam!
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 4 jabłka,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki mąki ryżowej + gryczanej (ok. pół na pół),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 garść rodzynek,
- szczypta cynamonu,
- 10 daktyli bez pestek,
- ½ szklanki gorącej wody,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Daktyle
zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy na gładki
„syrop”. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajko,
wszystkie mąki i cynamon. Dolewamy syrop daktylowy i mieszamy łyżką. Na koniec
dodajemy rodzynki i mieszamy. Można ewentualnie dolać dodatkowo wody (nie
podanej w liście składników), jeśli masa byłaby za gęsta. Na rozgrzanej patelni
z olejem formujemy łyżką nie zbyt grube placki. Smażymy na złoty kolor z obu
stron. Można podać ze śmietanką lub jogurtem. Smacznego!
Rewelacyjne gorąco polecam. Wszyscy je jemy tylko długo si e smażą.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :) Chociaż nie zauważyłam, żeby smażyły się jakoś długo - może chodzi o to, że potrawy z tych mąk nigdy nie rumienią się tak bardzo jak z pszennej.
Usuń