niedziela, 6 lipca 2014

Tortilla bezglutenowa

     Przepis podstawowy na tortillę bezglutenową, którą można wypełnić dowolnym farszem, zawinąć jak naleśnik, zapiekać, przygotować tacos, tostadę, burritos, enchiladę, quesadillę, czy cokolwiek innego, co przyjdzie nam do głowy. Kuchnia meksykańska tortillą przecież stoi. J

tortilla bezglutenowa

tortilla bezglutenowa


Składniki (na 6 sztuk, Ø ok. 20 cm):
  • ¾ szkl. mąki kukurydzianej,
  • ¾ szkl. mąki gryczanej,
  • 3 łyżki mąki lub skrobi ziemniaczanej,
  • ½ szkl. gorącej wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła,
  • mąka gryczana lub kukurydziana do posypania stolnicy.

Przygotowanie:

Mąki mieszamy, dodajemy sól i masło. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ma być ono sprężyste, więc w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody. Przykrywamy i odstawiamy, żeby ciasto „odpoczęło” na ok. 20 minut. Po tym czasie formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki. Stolnicę posypujemy mąką. Każdy placek smażymy z obu stron, na dobrze rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni, do momentu lekkiego przyrumienienia się. Tortillę można wypełnić dowolnym farszem, mięsem, warzywami, wędliną, serem żółtym. Co kto lubi. Gotowe, jeszcze ciepłe tortille, które czekają na "wypełnienie" warto przykryć ściereczką - ułatwia to późniejsze zwijanie. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pyszne! Próbowałam w domu i wyszło wyśmienicie. /Ada

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Wy to robicie, że Wam wychodzi? Mi się wszystko lepi, nie sposób ani rozwałkować, ani potem podnieść, żeby położyć na patelni, bo się rozłazi. A zrobiłam według przepisu... Jakoś się smażą, tylko małe wyszły, bo inaczej by się nie podniosło. :)
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tej tortilli podsypywałam mąką podczas wałkowania i jakoś dobrze wychodziła. Teraz do rozwałkowywania ciast bezglutenowych używam silikonowego wałka i silikonowej maty/stolnicy. Dobrze sprawdza się też podobno wałkowanie przez folię spożywczą. Nowe moje "odkrycie" to to, że przypadku ciasta z mąką gryczaną (kt. chcemy wałkować) należy je wyrobić do momentu, jak trochę zacznie kleić się do rąk. Jeśli zaczniemy wałkować bez tego wyrobienia, może się rwać. Ostatnio podobne ciasto gryczane "przeżyło" nawet wałkowanie i cięcie przez maszynkę do makaronu, więc naprawdę da się :)

      Usuń
  3. Podsypywałam cały czas, ale i tak się rozlatywała i nie dało się zrobić większego placka... Oczywiście jakoś wyszły, ale tylko małe. No i cały czas musiałam czyścić patelnię z przypalonej mąki... Ogólnie się zniechęciłam, za dużo czasu mi to zajęło. :(
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już chyba wiem - za dużo tego podsypywania. Od dodatkowej mąki ciasto staje się mniej elastyczne i wysusza się. Przez to może się też kruszyć. Mąki bezglutenowe są pewnie trochę bardziej wymagające w obróbce, a może po prostu inne niż pszenna - trzeba się przyzwyczaić. Mi jak dotąd nie sprawiają większych problemów, ale na elastyczność i rozciągliwość, jak przy mące glutenowej, nie ma co liczyć.

      Usuń
  4. Mogę zamiast mąki gryczanej dodać więcej kukurydzianej lub ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno smak będzie inny. Można spróbować zwiększyć ilość i kukurydzianej i ziemniaczanej mąki, ale myślę, że tortilla może być dość krucha/chrupka. Nie wiem, czy da się "zrulonować". Jeśli tylko uda się rozwałkować i umieścić na patelni, to już dalej będzie pewnie sukces. Proszę dać znać, czy się udało? :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)