sobota, 5 lipca 2014

Sałatka z cukinii z polędwicą łososiową i granatem

      Żółta cukinia, granat i polędwica – odkryłam połączenie doskonałe. J Dlatego proponuję sałatkę z dressingiem z miodem i sokiem z granatu oraz odrobiną mięty.


sałatka z cukinii

sałatka z cukinii


sałatka z cukinii

sałatka z cukinii

Składniki:
  • 1 żółta cukinia,
  • 1 mały granat,
  • 100 g polędwicy łososiowej,
  • 1 saszetka Kujawskiego ze smakiem z czosnkiem,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka soku z granatu,
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw oraz dodatkowo część pokroiłam specjalną obieraczką na cienkie paseczki. Odstawiamy na 10 minut. Polędwicę kroimy w paski. Granat obieramy i rozdzielamy na „ziarenka”. Saszetkę oleju mieszamy z miodem, przyprawami, sokiem i miętą. Do cukinii dodajemy polędwicę i granat. Polewamy dressingiem. Przed podaniem można odstawić jeszcze na 10 minut. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis Z pierwszego tłoczenia, na blogu majanaboxing.blox.pl. Akceptuję regulamin konkursu.




3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)