poniedziałek, 7 lipca 2014

Budyń z płatków jaglanych – bezglutenowy, bez cukru, bez laktozy

      „Budyń” lub jak kto woli krem jaglany, ale tym razem z płatków jaglanych, a nie z kaszy. Przygotowuje się go szybciej, gdyż płatków nie trzeba gotować. Posłodziłam daktylami, a zamiast mleka krowiego użyłam sojowego.

budyń bezglutenowy

budyń bezglutenowy

budyń bezglutenowy

Składniki (na 1 porcję):
  • 4 łyżki płatków jaglanych,
  • ¾ filiżanki gorącego mleka sojowego niesłodzonego,
  • 2-3 łyżki zimnego mleka sojowego niesłodzonego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 5 daktyli bez pestek,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • gorąca woda do zalania daktyli i rodzynek.

Opcjonalnie do posypania: ulubione orzechy lub/i owoce.

Przygotowanie:

Płatki zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rodzynki i daktyle zlewamy osobno gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Do płatków dodajemy odsączone daktyle, zimne mleko, kakao i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać więcej zimnego mleka. Dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy. Budyń możemy podać posypany orzechami lub owocami – u mnie orzechy nerkowca oraz borówki. Budyń można jeść lekko ciepły lub pozostawić do wystudzenia. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Coś mi nie wyszło 😀za rzadki może filiżankę miałam większą 😀najważniejsze ze jest pyszne i synek sie zajada dziękuję Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filiżanka ok. 200 ml. Ilości można modyfikować według własnego uznania, ale faktycznie najważniejsze, że smakowało :)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)