wtorek, 10 czerwca 2014

Cottage pie z kurczakiem w sosie pomidorowym – Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak

      Cottage pie czyli zapiekanka z mięsem i purée ziemniaczanym to danie może nie bardzo wykwintne, ale „ma swój urok”. J Raz na jakiś czas warto je zrobić. Tym razem przygotowałam zapiekankę z mięsem z kurczaka, sosem pomidorowym i młodym koperkiem. Polecam!

cottage pie

cottage pie

cottage pie

cottage pie

Składniki:
  • 700 g mięsa „gulaszowego” z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego z bazylią Pudliszki,
  • olej do smażenia,
  • ¾ szklanki wody,
  • po szczypcie soli, świeżo mielonego pieprzu i tymianku,
  • 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem),
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • woda i sól do ugotowania ziemniaków.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy mięso wraz z solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy mieszając, do momentu aż mięso będzie lekko przyrumienione. Dodajemy przecier pomidorowy i wodę. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy, dodajemy śmietankę, masło i robimy purée. Pod koniec dodajemy koperek. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wykładamy warstwę ziemniaków. Lekko dociskamy łyżką. Na wierzchu można zrobić wzorki widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 ° C przez ok. 30 minut, aż ziemniaki lekko się przyrumienią. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie "Pudliszki - pomidorowe inspiracje":

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)