„Budyń” jaglany to bezlaktozowa, bezcukrowa i
bezglutenowa alternatywa popularnego deseru. Wyszedł bardzo dobry, trochę jak
budyń, trochę jak krem. Bez żalu można zapomnieć o tradycyjnym budyniu.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 1 banan,
- garść rodzynek,
- 5 łyżek mleka sojowego niesłodzonego (lub innego roślinnego).
Przygotowanie:
Kaszę
jaglaną płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy
szczyptę soli i gotujemy 10 minut. Odstawiamy na kolejne 10 minut pod
przykryciem. Dodajemy banana, miód, kakao, mleko i miksujemy blenderem na
gładką masę. Do jeszcze ciepłej/gorącej masy dodajemy rodzynki i dokładnie
mieszamy. Przekładamy do salaterek i odstawiamy na kolejne 10 minut lub do
całkowitego wystygnięcia. Można schłodzić w lodówce. Można podać z truskawkami.
Smacznego!
ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajlepszy budyń to domowy! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności...��:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności z jaglanki..mniam☺😉:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam drugi raz, pycha!od razu poprawia humor :) dzięki za super przepis! i za całą masę kolejnych do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń