poniedziałek, 26 maja 2014

Tort kanapkowy z domowym majonezem z oleju rzepakowego

     Od dawna chciałam zrobić Smörgåstårta, czyli szwedzki tort kanapkowy. Fajnie się prezentuje i można go zrobić na przykład na przyjęcie dla dzieci, chociaż jest tyle wersji, że dorosłym też pewnie któraś się spodoba. Warto pokusić się o zrobienie domowego majonezu z olejem rzepakowym. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, smakuje bardzo dobrze, a nie ma konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinien stać się naszym nieodłącznym przyjacielem w kuchni.

tort kanapkowy

tort kanapkowy

tort kanapkowy

tort kanapkowy

Składniki:
  • 1 okrągły lub sześciokątny chleb (o średnicy ok. 15-16 cm),
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 1 filiżanka krewetek koktajlowych (obgotowanych),
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • kilka listków natki pietruszki,
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki,
  • 6 rzodkiewek,
  • kilka małych pomidorków,
  • ¼ długiego ogórka,
  • 3 łyżki tartego sera żółtego,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Na majonez:
  • 1 całe jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • szczypta czerwonej papryki, wędzonej*.

* oczywiście dodatek papryki można pominąć i uzyskamy wtedy klasyczny majonez.

Przygotowanie:

Z chleba cieniutko odkrawamy górę i dół (najlepiej samą skórkę). Kroimy na 3 „blaty”, jak do tortu. Odkrawamy skórkę z brzegów. Przygotowujemy majonez. Do kubka blendera wlewamy olej. Dodajemy dobrze wymyte i sparzone jajko, żółtko oraz sok z cytryny i przyprawy z cukrem. Miksujemy chwilę bez poruszania blenderem (końcówka – rozdrabniacz). Następnie nadal miksując poruszamy blenderem w górę i w dół, do momentu, aż majonez będzie wystarczająco gęsty. Odkładamy ok. 4-5 łyżek „czystego” majonezu. Do reszty majonezu dodajemy jogurt, posiekany koperek, ser żółty i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Kładziemy jedną warstwę chleba i smarujemy ją kremem majonezowo-jogurtowym. Na wierzchu układamy i „dociskamy” krewetki. Kładziemy kolejny plaster chleba cieniutko posmarowany kremem i ponownie smarujemy jego wierzch. Układamy kawałki łososia wędzonego. Przykrywamy chlebem. Boki i wierzch smarujemy pozostawionym wcześniej majonezem. Dekorujemy w dowolny sposób warzywami: jajkiem na twardo, plasterkami rzodkiewki, ogórka, pomidorkami, pietruszką, kukurydzą lub dowolnymi innymi składnikami. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”.

1 komentarz:

  1. Super pomysł, wygląda genialnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)