Pytanie, czy wypada podawać przepis na coś tak
banalnego jak surówka z marchewki, niech pozostanie bez odpowiedzi. Zdobyłam
tak urocze fiołki, że surówka z nimi sama wepchała mi się przed obiektyw.J Nie
było więc wyjścia. U mnie surówka z marchewki tylko i wyłącznie "na słodko", tym
razem z ananasem.
Składniki:
- 4 duże marchewki,
- 2 duże i grube plastry świeżego ananasa (lub z puszki),
- ½ szklanki soku z ananasa,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- łyżka kwiatków fiołka ogrodowego.
Przygotowanie:
Marchew
obieramy i ścieramy na tarce. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy
do marchewki i wlewamy sok cytryny oraz z ananasa. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Posypujemy fiołkami. Do jedzenia można użyć tylko fiołków z własnego ogródka
lub podobnego pewnego miejsca, na pewno nie z kwiaciarni. Smacznego!
Wygląda tak pięknie, że pewnie aż żal jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, trochę żal i jednak "pewna doza nieśmiałości" do jedzenia kwiatków :)
Usuń