sobota, 19 kwietnia 2014

Schab gotowany w mleku

      Schab gotowany w mleku jest delikatny i pyszny. W porównaniu do pieczonego – bardziej soczysty. Może być podany na zimno jako wędlina lub na ciepło do obiadu.

schab gotowany w mleku

schab gotowany w mleku


Składniki:
  • 1,8 kg schabu bez kości,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek (ilość poniżej),
  • 4 listki laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 l mleka,
  • 1 l wody.



Przygotowanie:

Schab myjemy. Przypraw należy użyć tyle, żeby wystarczyło do natarcia całego schabu, ze wszystkich stron. Schab nacieramy również czosnkiem, przykrywamy i pozostawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie wkładamy do zagotowanego mleka z wodą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy na małym gazie, pod  przykryciem ok. 2 godzin. Jeśli wyparuje za dużo płynu, należy dolać wrzątku. Schab powinien być cały czas przykryty płynem. Mięso zostawiamy w tym samym płynie do całkowitego wystygnięcia. Przed pokrojeniem schab należy dobrze schłodzić w lodówce. Ja się trochę pospieszyłam i pierwszy plasterek nie chciał się ładnie ukroić (co widać :)). Natomiast po "pobycie" w lodówce kroiło się już idealanie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)