sobota, 1 lutego 2014

Masło orzechowo-migdałowe z kakao

Masło z orzechów włoskich i migdałów z dodatkiem kakao oraz miodu to taka zdrowsza wersja popularnego kremu do chleba. Jest na tyle gęste, że nadaje się również do przełożenia ciasta lub tortu.

masło orzechowo-migdałowe


Składniki:
  •  1 szklanka orzechów włoskich,
  • ¾ szklanki migdałów bez skórki,
  • 2 łyżki śmietanki 12%,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki miodu (lub do smaku),
  • szczypta soli.



masło orzechowo-migdałowe

masło orzechowo-migdałowe

Przygotowanie:

Jeśli kupimy migdały całe, to należy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Orzechy zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w wodzie na ok. 20 minut. Złagodzi to ich goryczkę. Ja pokusiłam się o obranie orzechów ze skórki. Ale jeśli ktoś nie ma tyle cierpliwości, to też nic się nie stanie. Migdały razem z orzechami i szczyptą soli mielimy w malakserze / blenderze na jak najbardziej gładką masę. Dodajemy olej, śmietankę i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy kakao i słodzimy miodem do smaku. Ostatni raz miksujemy. Przechowujemy w słoiczku w lodówce. Masłem można smarować pieczywo lub użyć go do przełożenia ciasta czy tortu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)