czwartek, 30 stycznia 2014

Placki z jabłkami

Placuszki z jabłkami to przekąska szybka, pyszna i nieskomplikowana. Dobre również na podwieczorek czy kolację dla małych i dużych. Jabłka, szczypta cynamonu i odrobina cukru…. Chyba każdy to lubi.


placki z jabłkami

Składniki (na ok. 10 placków): 
  • 3 jabłka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 6 łyżek mleka,
  • 10 łyżek mąki,
  • cukier puder do posypania,
  • olej do smażenia.



placki z jabłkami

Przygotowanie:


Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę. Jabłka można również zetrzeć na tarce, ale ja lubię, gdy kawałki są wyraźnie wyczuwalne. Dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę i cynamon. Mieszamy. Jeśli jabłka zetrzemy, to być może trzeba będzie zmodyfikować nieco ilość mąki lub mleka. Na rozgrzany olej łyżką kładziemy masę i delikatnie „dociskamy”, formując placek. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 

1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)