czwartek, 13 lutego 2014

Galaretka czekoladowa z pieczonego mleka

       O rosyjskim specjale, jakim jest pieczone mleko pisałam już tutaj. Ma ono lekko karmelowy smak, więc wydało mi się idealne do galaretki czekoladowej z owocową pianką.

galaretka z pieczonego mleka


galaretka z pieczonego mleka

Składniki:
  • 400 ml pieczonego mleka, wystudzonego (przepis),
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 150 g owoców mrożonych (np. malin, truskawek, porzeczek lub wiśni),
  • fruktoza lub cukier biały do smaku,
  • 5 łyżek wrzątku,
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao.



Przygotowanie:
Mrożone owoce przelewamy gorącą wodą i miksujemy na gładką masę. Dosładzamy do smaku. Ja użyłam fruktozy. Odstawiamy, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Żelatynę (1 łyżeczkę) rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy z masą owocową i wlewamy na dno foremek silikonowych kwiatków (jako środek kwiatka). Wstawiamy do lodówki do wstępnego zastygnięcia. Pieczone mleko mieszamy z czekoladą i kakao. Dosładzamy do smaku. Pozostałą część żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Mieszamy z mlekiem. Wlewamy do wyjętych z lodówki foremek. Całość ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe, kusisz mnie coraz bardzie tym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)