środa, 8 stycznia 2014

Syrop z melisy


Melisa ma właściwości uspokajające, rozkurczowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dobra jest więc „na wszystko” J Nawet dla dzieci. Znalazłam melisę w ogródku znajomych i „musiałam” zrobić syrop (bezalkoholowy). Ale myślę, że można go również zrobić ze świeżej melisy dostępnej w sprzedaży. Syrop pijemy z herbatą lub rozcieńczony wodą.

syrop melisowy

 Składniki:

  • 3 duże garście świeżej melisy (liście + łodyżki),
  • 1,5 – 2 szklanki cukru brązowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 litr wody.


syrop melisowy


Wykonanie:


Liście myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem i lekko rozcieramy przy pomocy drewnianego tłuczka lub kuli. Odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Następnie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Dodajemy sok z cytryny. Przelewamy przez sitko lub gazę. Wlewamy do wyparzonych słoików lub butelki. 

3 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)