Poszukiwałam
inspiracji na rosyjskich stronach z przepisami i znalazłam róże z jabłek,
wpisując „Розы из яблок”. Nie mogłam się napatrzeć. Według mnie są piękne. W
lodówce miałam akurat ciasto francuskie i tak powstały róże w cieście
francuskim. Wiem, wiem…. można byłoby pokusić się o samodzielne wykonanie
ciasta francuskiego, ale skoro w lodówce było gotowe… J
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- opakowanie ciasta francuskiego (u mnie light, ale może być też zwykłe),
- 2-3 jabłka (zależnie od wielkości),
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru pudru + jeszcze trochę do posypania,
- cynamon do posypania.
Wykonanie:
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda
nasienne (nie obieramy!). Następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości
ok. 2 mm .
W garnku gotujemy 2 szklanki wody z sokiem z cytryny oraz cukrem. Do wrzącej
wody wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy ok. 2 minuty. Wyjmujemy, suszymy na
ręczniku papierowym.
W międzyczasie wyjmujemy ciasto z lodówki i lekko
rozwałkowujemy. Ja zrobiłam to tylko na tyle, aby ciasto nieco powiększyło
swoją wielkość do rozmiaru papieru, w który było zawinięte – czyli po ok. 1,5 cm z każdej strony. Ciasto
posypujemy cukrem pudrem (ok. 1 łyżka) i kroimy wzdłuż krótszego boku, na paski
ok. 2-centymetrowe. Wyszło mi 15 pasków i dzięki temu tyle samo różyczek. Na
pasku ciasta układamy plasterki jabłek tak, żeby sporo wystawały za ciasto,
tworząc płatki róży i żeby każdy był lekko nałożony na poprzedni. Na końcu
zostawiamy 2 cm
„wolnego” ciasta (bez jabłka). Zwijamy różyczkę lekko sklejając ciasto od
spodu. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy
cynamonem. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, w 200 ºC przez ok. 20
minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Mniam wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam nawet że jest ciasto francuskie light przecież do niego nie dodaje się cukru.
Light ma podobno 30 % mniej tłuszczu niż zwykłe - tak przynajmniej podane jest na opakowaniu.
OdpowiedzUsuń