sobota, 11 stycznia 2014

Placki z białym serem na słodko

Placuszki z serem białym - świetne na śniadanie, podwieczorek i na przekąskę o każdej porze. Puszyste dzięki ubitej pianie z białek, z posmakiem waniliowym - nie sposób ich nie lubić J

placuszki z serem białym


Składniki:

  • 200 g sera białego (użyłam chudego, ale pewnie z bardziej tłustym mogłyby być jeszcze lepsze J),
  • 2 łyżki serka mascarpone albo waniliowego serka homogenizowanego,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru (lub więcej/mniej – do smaku),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżek mleka,
  • olej do smażenia,
opcjonalnie: cukier puder do posypania, dżem „na wierzch”, miód, syrop klonowy lub syrop z agawy do polania (trzeba się na coś zdecydować, żeby placki nie były za słodkie J).


placuszki z serem białym

 Wykonanie:


Ser biały rozgnieść widelcem w misce. Dodać żółtka, mascarpone / serek homogenizowany, aromat, cukier, proszek do pieczenia, mleko, mąkę. Dobrze wymieszać. Robię to łyżką. Specjalnie nie używam miksera / malaksera, żeby ser nie był super-gładki. Lubię lekko wyczuwalne grudki sera. W osobnym naczyniu ubić mikserem białka ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni z olejem formować małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można położyć na ręczniku papierowym, żeby trochę pozbyć się tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem albo z dżemem, albo polane wybranym „dodatkiem”. Smacznego!

4 komentarze:

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)