Naleśniki „na słono”, dobre na przekąskę, czy
nawet obiad. Roztopiony ser, podsmażone pieczarki tworzą bardzo dobry smak.
Gazowana woda mineralna sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Nie mogą nie smakować J. Oprócz wymienionych składników naleśniki
można dowolnie wzbogacić np. o paprykę, pomidory, oliwki itd.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 szklanka mleka,
- ½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
- olej do smażenia,
- kilka plasterków szynki,
- kilka plasterków sera żółtego,
- 4 duże pieczarki.
Przygotowanie:
W misce
lub garnku mieszamy mikserem mąkę, jajka, wodę, mleko, sól i olej. Gotowe
ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale jednak w miarę płynnej śmietany (ewentualnie dodajemy trochę wody lub mąki). Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie smażymy na patelni.
Patelnię można wysmarować olejem (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Szczególnie przed pierwszym naleśnikiem, ale
później dodatek oleju do ciasta sprawia, że w zasadzie olej na patelni jest
zbędny. Trzeba wypróbować, bo na pewno zależy to też od patelni. Na patelni teflonowej przeważnie już nie dodaję oleju. Każdorazowo
wylewamy ok. łyżkę wazową ciasta i rozprowadzamy równomiernie, cienką warstwę, ruszając jedynie
patelnią. Smażymy z obu stron (niektórzy smażą tylko z jednej).
W
międzyczasie obieramy, kroimy w kostkę i smażymy pieczarki na odrobinie oleju.
Na gotowe naleśniki nakładamy po plasterku szynki, sera oraz łyżkę pieczarek. Szynkę i ser można również pokroić na paseczki. Zwijamy w rulon. Teraz naleśniki można usmażyć na patelni, albo włożyć do
naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku (180°C do momentu roztopienia
się sera). Smacznego!
Pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńIle dawać oleju do naleśników?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie: ja daję łyżeczkę do ciasta, żeby nie trzeba było smarować patelni. Jeśli jednak jest to patelnia "przywierająca" można ją dodatkowo posmarować papierem nasączonym olejem (ma powstać jedynie cieniutka warstwa).
UsuńCzy woda musi być koniecznie gazowana?
OdpowiedzUsuńZwykła woda też może być, ale niektórzy mówią, że z gazowaną lepsze.
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńIle naleśników wychodzi z takich ilości?
Ok. 10, zależy też od wielkości patelni.
UsuńWitam. Ile dawać ciasta naleśnikowego na średnią patelnię? Bo nie chcę zrobić za rubych naleśników
OdpowiedzUsuńJa daję łyżkę wazową, albo tyle, żeby dało się na całej patelni rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
UsuńSuper przepis własnie z niego skorzystałam i polecam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się :)
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMożna zamienić pieczarki na jakieś inne grzyby?
Pewnie tak, ale trzeba byłoby je najpierw udusić.
Usuń