Strony

piątek, 10 stycznia 2014

Naleśniki z szynką, serem żółtym i pieczarkami

Naleśniki „na słono”, dobre na przekąskę, czy nawet obiad. Roztopiony ser, podsmażone pieczarki tworzą bardzo dobry smak. Gazowana woda mineralna sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste. Nie mogą nie smakować J. Oprócz wymienionych składników naleśniki można dowolnie wzbogacić np. o paprykę, pomidory, oliwki itd.

naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
  • olej do smażenia,
  • kilka plasterków szynki,
  • kilka plasterków sera żółtego,
  • 4 duże pieczarki.


naleśniki

Przygotowanie:

W misce lub garnku mieszamy mikserem mąkę, jajka, wodę, mleko, sól i olej. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej, ale jednak w miarę płynnej śmietany (ewentualnie dodajemy trochę wody lub mąki). Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie smażymy na patelni. Patelnię można wysmarować olejem (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Szczególnie przed pierwszym naleśnikiem, ale później dodatek oleju do ciasta sprawia, że w zasadzie olej na patelni jest zbędny. Trzeba wypróbować, bo na pewno zależy to też od patelni. Na patelni teflonowej przeważnie już nie dodaję oleju. Każdorazowo wylewamy ok. łyżkę wazową ciasta i rozprowadzamy równomiernie, cienką warstwę, ruszając jedynie patelnią. Smażymy z obu stron (niektórzy smażą tylko z jednej).

W międzyczasie obieramy, kroimy w kostkę i smażymy pieczarki na odrobinie oleju. Na gotowe naleśniki nakładamy po plasterku szynki, sera oraz łyżkę pieczarek. Szynkę i ser można również pokroić na paseczki. Zwijamy w rulon. Teraz naleśniki można usmażyć na patelni, albo włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku (180°C do momentu roztopienia się sera). Smacznego! 

Naleśniki w każdej postaci

14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie: ja daję łyżeczkę do ciasta, żeby nie trzeba było smarować patelni. Jeśli jednak jest to patelnia "przywierająca" można ją dodatkowo posmarować papierem nasączonym olejem (ma powstać jedynie cieniutka warstwa).

      Usuń
  2. Czy woda musi być koniecznie gazowana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła woda też może być, ale niektórzy mówią, że z gazowaną lepsze.

      Usuń
  3. Witam.
    Ile naleśników wychodzi z takich ilości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Ile dawać ciasta naleśnikowego na średnią patelnię? Bo nie chcę zrobić za rubych naleśników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję łyżkę wazową, albo tyle, żeby dało się na całej patelni rozprowadzić cienką warstwę ciasta.

      Usuń
  5. Super przepis własnie z niego skorzystałam i polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.
    Można zamienić pieczarki na jakieś inne grzyby?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)