wtorek, 8 listopada 2016

Pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe

     Wegańskie klopsiki to idealna propozycja na obiad. Brokuły i ziemniaki doskonale się ze sobą komponują. Do tego pietruszka, pestki dyni i nieskomplikowane danie gotowe.

pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe - wegańskie, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe - wegańskie, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

pieczone klopsiki ziemniaczano-brokułowe - wegańskie, dieta antyhistaminowa, nietolerancja histaminy

Składniki (na 10 szt.):
  •        300 g obranych ziemniaków,
  •        150 g różyczek brokułu,
  •        garść posiekanych pestek dyni,
  •        garść posiekanej natki pietruszki,
  •        1 łyżka oleju rzepakowego + olej do spryskania,
  •        sól,
  •        ½ łyżeczki oregano,
  •        woda do ugotowania warzyw.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Brokuły (same różyczki) gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (nie rozgotowujemy ich). Drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze (nie na papkę, ale dość drobno). Mieszamy ziemniaki z brokułami oraz natką. Dodajemy olej i oregano. Solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki trochę większe niż orzech włoski. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i spryskujemy go niewielką ilością oleju. Układamy klopsiki, które po wierzchu również lekko spryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 30 minut. Po ok. 20 minutach przekładamy na drugą stronę. Podajemy do obiadu. U mnie z makaronem ryżowym z pesto pietruszkowym oraz z pieczoną dynią. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)

Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)