Wegańskie
klopsiki to idealna propozycja na obiad. Brokuły i ziemniaki doskonale się ze
sobą komponują. Do tego pietruszka, pestki dyni i nieskomplikowane danie
gotowe.
Składniki
(na 10
szt.):
- 300 g obranych ziemniaków,
- 150 g różyczek brokułu,
- garść posiekanych pestek dyni,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego + olej do spryskania,
- sól,
- ½ łyżeczki oregano,
- woda do ugotowania warzyw.
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na mniejsze
części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowujemy i jeszcze ciepłe
przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Brokuły
(same różyczki) gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (nie rozgotowujemy
ich). Drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze (nie na papkę, ale dość
drobno). Mieszamy ziemniaki z brokułami oraz natką. Dodajemy olej i oregano.
Solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki trochę
większe niż orzech włoski. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i
spryskujemy go niewielką ilością oleju. Układamy klopsiki, które po wierzchu
również lekko spryskujemy olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C
przez 30 minut. Po ok. 20 minutach przekładamy na drugą stronę. Podajemy do
obiadu. U mnie z makaronem ryżowym z pesto pietruszkowym oraz z pieczoną dynią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz! Proszę osoby anonimowe o podanie chociaż imienia :)
Z powodu dużej ilości spamu w ostatnim czasie zmuszona jestem wprowadzić obrazkową weryfikację komentarzy. Przepraszam za utrudnienia :)