Czego
nie można przygotować z kaszy jaglanej? Nie wiem, chyba nie ma takiej potrawy. J U mnie dzisiaj kopytka. Chociaż nie
przywiązywałabym się do tej nazwy, bo ziemniaków w tych kopytkach nie ma. Można
więc powiedzieć po prostu kluski jaglane. Dwa składniki, banalne przygotowanie,
a kluski pyszne.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej + woda do płukania,
- 2 szkl. wody,
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej,
- sól,
dodatkowo:
marchewka, batat, kapusta pak choi, biała rzodkiew, oregano, 2-3 łyżki oleju, sól.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalewamy gorącą
wodą. Odstawiamy na 15 minut. Następnie kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy
dwiema szklankami wody, lekko solimy i gotujemy do miękkości i wchłonięcia
wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie pozostawiamy do
przestygnięcia. Letnią kaszę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solimy ½ łyżeczki.
Wyrabiamy ręką, rozcierając przy tym ziarenka kaszy. Z ciasta formujemy wałki,
lekko spłaszczamy i tniemy nożem tak jak tradycyjne kopytka. Podczas formowania
zwilżamy ręce wodą, żeby ciasto się nie kleiło. Gotujemy w osolonym wrzątku,
od wypłynięcia przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka można podać z
pieczonymi warzywami. Obrane, pokrojone warzywa umieszczamy w większej torbie
foliowej. Wlewamy olej, wsypujemy 1 łyżeczkę oregano i 1 łyżeczkę
soli. Torbę trzymamy od góry ręką, a drugą „masujemy” warzywa tak, żeby wszystkie
pokryły się olejem i przyprawami. Wszystkie warzywa oprócz pak choi pieczemy razem
w rozgrzanym piekarniku do 200 ° C (na papierze do pieczenia) do momentu aż
batat będzie półmiękki. Wtedy dokładamy kapustę i pieczemy aż batat będzie
miękki. Kapusta powinna w tym czasie odpowiednio zmięknąć, a marchewka będzie
dość półmiękka (taką lubię). Podajemy wraz z kopytkami. Smacznego!
świetna alternatywa dla tradycyjnych kopytek, pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńSuper! Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńRewelacyjny pomysł! Ląduje na liście "do zrobienia":) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń