Zielona
zupa o raczej mało zachęcającym wyglądzie? To krem z cukinii. Zyskuje przy
bliższym poznaniu. J Zupa zdecydowanie godna polecenia na
jesienne i zimowe obiady. Fajnie rozgrzewa.
Składniki:
- 2 nieduże cukinie,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 1 marchew,
- woda,
- sól, kurkuma, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie do smaku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- grzanki, nachosy lub makaron (w diecie niskohisatminowej polecam makaron ryżowy).
Przygotowanie:
Obraną marchewkę i ziemniaki
kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w garnku i zalewamy taką ilością wody,
żeby nad warzywami było ok. 2-3 cm wody. Solimy 1 łyżeczkę i dodajemy po
szczypcie każdej z pozostałych przypraw. Dosypujemy połowę natki. Gotujemy pod
przykryciem do momentu aż warzywa będą półmiękkie. Wtedy dodajemy pokrojoną w
półplasterki cukinię. Gotujemy do miękkości. Warzywa mogą być nawet lekko
rozgotowane. Całość dokładnie miksujemy lub blendujemy na gładko. Jeśli zupa
byłaby za gęsta, dolewamy jeszcze dodatkową porcję gorącej wody. Ja dolałam
jeszcze ok. ¾ szklanki. Ewentualnie dosalamy do smaku. Dolewamy oliwę. Zupę
podajemy posypaną natką pietruszki i z ulubionymi dodatkami – makaronem,
grzankami lub nachosami. Smacznego!
Moje smaki:)
OdpowiedzUsuń